Johan Anthierens Onkruit

Johan Anthierens Onkruit

Johan Anthierens en Onkruit (verzet in hart en nieren)

Gepost 2022/11/05

Toen Johan Anthierens na een leven protesteren probeerde de bakens echt te gaan verzetten met zijn eigen tijdschrift 'De Zwijger' ging hij de grootste uitdaging van zijn leven aan. Het tijdschrift is trouwens een verwijzing naar Willem De Zwijger die samen met de Geuzen de Spaanse koning bestreed die over Holland en Vlaanderen een terreurbewind voerde. Het was trouwens de tijd van de inquisitie waarbij je leven in feite niks waard was vanaf het moment dat iemand je verklikte of de overheden je om welke reden ook verdacht vonden. Dus het is niet zo toevallig dat we Johan Anthierens een echte Vlaamse Geus vinden.

Johan Anthierens was in de jaren 1980-1990 een symbool want hij was het lichtpuntje in een wereld die voor de huidige jongeren waarschijnlijk niet te vatten is. Om wat humor te vinden moest je kijken naar Koten en Bie op de VPRO of Monty Python op de BBC en voor de rest was er niks. De BRTN was de enige zender en was volledig in handen van strenge cvp moraalridders in maatpakken die in feite heel weinig toelieten en niet erg bestand waren tegen kritiek of opmerkingen. Martin Tanghe was toen nog een redelijk kritische linkse dame en durfde wel eens een verkeerde vraag te stellen. Je had geen internet en naast de officiële pers waarvan enkel De Morgen nog socialistisch en de Humo nog interessant en opstandig, was er niet veel om te lezen. Je had wel wat zines en pamfletten die slecht geschreven en gedrukt waren maar die je wel een totaal andere kijk boden op de stand van zaken.

De wereld van zines en pamfletten was die van de activisten en alternatieve muziekliefhebbers (punx en coldwave voornamelijk) en waar activisten van allerhande slag elkaar vonden. Eén van die vele groepen was 'OnKruit' van de totaalweigeraars en antimilitaristen. In die tijd moest je als jongen ofwel 9 maanden verplichte legerdienst doen in België of Duitsland of 2 jaar burgerdienst in de socio-culturele sector. Totaalweigeraars weigerden dit grote verschil (die in feite een bestraffing is van de weigering) en deze hoofdzakelijke Nederlandse organisatie kreeg ook in België bijval en bewondering. Zelf werd ik om medische redenen afgekeurd dus dat loste het gewetenprobleem voor mij op want totaalweigeraars werden als voorbeeld zwaar veroordeeld en lang opgesloten waarna sommigen een hongerstaking begonnen of probeerden te vluchten naar het buitenland. Later werd de dienstplicht vervangen door een beroepsleger.

Onkruit heeft ook een aantal publicaties en affiches gemaakt in die actiejaren en een aantal hebben we hier verzameld om een idee te krijgen. Sommige dingen zijn ook vandaag nog geldig.

Maar dat was niet het belangrijkste. Het belangrijkste was dat naast de overal weerkerende punx bands (Nacht und Nebel met een heel klein synthesizertje en geen dure PA maar wat kon hem dat schelen) en punkdichters etc ook Johan Anthierens de optredens aan elkaar kwam praten. Dat was heel iets en hij deed dat ook volkomen gratis (probeer maar eens nu een journalist te vinden met enige naam die dit wilt komen doen voor nada). Maar Anthierens had de lak aan de staatsveiligheid in de zaal en de politie erbuiten en de volledige pers die dit anarchistisch gedoe maar niks vond, we konden toch gewoon onze burgerdienst doen gedurende 2 jaar ? Maar we verwachten ook niets van de traditionele media want uitgenome enkele programma's met echt kritische of interessante personen keken we weinig traditionele media want er was toch niks interessants gezegd. En Johan Anthierens wist dit ook wel, dat wij zijn trouwste aanhang waren, de jongeren die tegen de gevestigde waarden ingingen zonder respect of zonder omzien.

We hebben een verzameling aangelegd van de ONKRUIT Publicaties die we online gevonden hebben .... (heb je ook interessant materiaal al dan niet gescand - laat het ons weten) 

 Download HIER    https://mega.nz/folder/VcxlHYDD#dmk9x-Q1YNjp6xpbf2oFMQ